Historia

Turun Atleettiklubi ry (TAK) perustettiin 12.4.1953, eli 63 vuotta sitten, pääasiallisena urheilulajina painonnosto. Aikaisemmin painonnostoa Turun alueella harrastettiin Turun voimamiesten (pääasiallinen laji paini) riveissä, jonka yksi alajaosto oli painonnosto. Painonnoston suosion ja harrastajamäärien lisääntyessä päätettiin irtautua emoseurasta ja perustaa maahamme yksi ensimmäisistä ainoastaan painonnostoon keskittyvistä erikoisseuroista, TAK. Perustaja jäseniä olivat: Sulo Pietilä, Kalervo Lipponen, Sami Belink, Bengt Salonius, Reino Suominen, Lauri Kinanen, Martti Immonen ja Vento Toivonen.
Perimätiedon mukaan (Matti Salminiitty) painonnoston esitaistelijana ja sanansaattajana Turussa toimi legendaarinen punttimies Veikko Lamminsalo, joka jo 40-l puolella toi painonnostoharrastusta Viipurista Turkuun. Sittemmin Lamminsalo toimi pitkään TAK:n puuhamiehenä ja aktiivinostajana.
Kuusi vuosikymmentä toimivana painonnostoseurana on maassamme melko harvinaista herkkua, kun vielä muistetaan että jokaisella vuosikymmenellä yksi tai useampi seuran painonnostaja on ollut yleisen sarjan SM-kisoissa mitaleilla. Vastaavaan suoritukseen tuskin mikään muu painonnostoseura Suomessa pystyy ja on pystynyt? Saavutuksen taustalta löytyvät vahvat ja lajille omistautuneet painonnostopersoonat sekä hyvä seurahenki. Varsinainen seurahengen ilmentymä on Turun Tammikuunkisat, jotka on järjestetty ilman taukoja joka vuosi nyt kuudenkymmenen vuoden ajan, eli vuonna 2016 on vuorossa juhlakilpailut.
Heti perustamisestaan lähtien ovat seuran nostajat saavuttaneet menestystä niin kotimaisissa karkeloissa kuin edustustehtävissä kansainvälisissäkin kisoissa.

TAK:n SM-mitalistit

1950: Lauri Kinanen, Reino Suominen (Kultaa), Bengt Salonius, Martti Immonen
1960: Veijo Lehti, Pentti Heinonen, Matti Grönroos, Vento Toivonen
1970: Reijo Vainio, Matti Grönroos, Paul Meriharju
1980: Petri Kantola, Tommi Rinne, Juha Laine (Kultaa), Ylermi Luttinen, Pertti Alakylä, Tauno Mäkelä, Asko Kajanoja, Jarmo Jokiniemi, Tapio Kuusela, Vuokko Viitasaari, Arja Seinelä, Merja Henrikson
1990: Tommi Rinne, Petri Kantola (Kultaa), Kirsi Vainio, Tuuli Salospohja
2000: Juha Suomi, Ritva Oksanen(Kultaa), Terhi Kujanpää
2010: Tommi Rinne, Eero Retulainen (kultaa)

Seuran puheenjohtajat:

Sulo Pietilä (1953-1958)
Oiva Nummelin (1959-1960 ja 1965)
Vento Toivonen (1961-1964)(toinen elossa oleva perustajajäsen)
Keijo Lehti (1966) (Myös pitkäaikainen rahastonhoitaja 1959-1993)
Bengt Salonius (1967-2002, 35v) (nykyinen kunniapuheenjohtaja ja perustajajäsen)
Pasi Kailajärvi (2003 eteenpäin)

TAK:n Valmentajat:

Bengt Salonius ja Martti Immonen 50- ja 60-l (tosin virallista nimettyä valmentajaa ei varsinaisesti ollut)
Reijo Vainio 1970-2012 17.11.2012 asti, 42 vuotta! (apuna Tapani Rinne, Matti Salminiitty ja Kalevi Oksanen)
Tommi Rinne, Petri Kantola 2013 eteenpäin + monia henkilökohtaisia valmentajia

Seurassamme on sen perustamisesta alkaen vaikuttanut ja toiminut siis monta värikästä painonnostopersoonaa, mutta muutama niistä on syytä esitellä hieman tarkemmin tässäkin yhteydessä: Bengt Salonius (perustajajäsen), joka omalla herrasmiesmäisellä tyylillään luotsasi TAK:ta oman nosto- ja valmennusuransa jälkeen 35 vuotta seuran puheenjohtajana.
Reijo Vainio, joka kantoi valmennusvastuun seurassa yli 40 vuotta, kehitti valmennusta millimetrin tarkasti ja toimi myös Suomen naisten päävalmentajana 1987-1996. Valmensi useita SM-mitalisteja, arvokisaedustajia ja mm. maailmanmestari Karoliina Lundahlia.
Rinteen ”veljekset” Tapani ja Tommi. Tapani isä aloitti oman nostouransa 60-l seuran riveissä ja toimi ”Päällikkönä” lukuisissa TAK:n järjestämissä kilpailuissa piirikunnallisista aina maaotteluihin ja SM-kisoihin asti. Jo 70-l Päällikkö marssitti poikansa Tommin salille valmentaen ja kannustaen häntä Reijon kanssa lukuisiin suomenmestaruuksiin ja arvokisaedustuksiin, viimeisimpänä SM-kulta 2015. Vanhempi Rinne toimi myös muutaman vuoden Reijon apuna naisten maajoukkuevalmentajana. Vähitellen päällikön viitta on siirtynyt Tommin harteille ja hän on toiminut seuran puuha- ja monitoimimiehenä viimeiset kymmenen vuotta ja lisäksi kantanut valmennusvastuuta Rekan poismenon jälkeen.
Seuraikoni Petri Kantola aloitti oman nostouransa 70-l Puropellon koulun legendaarisessa kellarissa ja nousi siltä ”hyppyportaita” pitkin lukuisiin suomenmestaruuksiin ja arvokisaedustuksiin 80- ja 90-luvuilla, jatkaen edelleen säännöllistä treenausta ja nostaisi niin halutessaan vieläkin yleisen sarjan SM-mitaleille. Myös Kantola valmentaa ansiokkaasti seuran SM tason nostajia.
Seurassamme toimii tälläkin hetkellä puuhamiehiä, jotka ovat olleet mukana jo 60 luvulta asti. Näistä herroista Salminiitty ja Sarkki ovat viime vuosina ansioituneet tuomaritehtävissä. Lisäksi Merja Henriksson on ollut seuran puuha, sihteeri ja nostotehtävissä tehtävissä jo 30v ajan.

21.1.2016 Pasi Kailajärvi, TAK:n puheenjohtaja